Wielkanocne Smaki i Tradycja - Konkurs w Budowlance
„Wielkanocne Smaki i Tradycja” – młodzi pasjonaci gastronomii zachwycili jury i gości
W czwartek, 10 kwietnia 2025 roku, w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu odbyła się pierwsza edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarno-Kelnerskiego „Wielkanocne Smaki i Tradycja”. Wydarzenie przyciągnęło do naszego powiatu utalentowaną młodzież z całego województwa opolskiego. Uczniowie rywalizowali w dwóch kategoriach – kulinarnej i kelnerskiej – prezentując imponujące umiejętności, kreatywność i pasję do kultywowania tradycji świątecznych.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół nr 1, a jego celem – jak podkreśliła dyrektor placówki Ewelina Kowaś – było nie tylko pielęgnowanie tradycji wielkanocnych, ale także pokazanie, że młodzież potrafi tworzyć dania na poziomie prawdziwego MasterChefa. Po raz pierwszy uczniowie nie tylko dekorowali stoły, ale również przygotowywali wykwintne dania, które zachwyciły jurorów smakiem, formą podania i innowacyjnym podejściem do klasycznych przepisów.
Chcemy pokazać, że nasi uczniowie to nie tylko estetyka stołu, ale również kulinarne umiejętności na najwyższym poziomie – mówiła dyrektor Kowaś. – Dzisiejszy konkurs to taka mała, ale niezwykle profesjonalna edycja MasterChefa w wersji opolskiej.
Zapach domowego żurku, pieczeni, świeżych ziół i eksperymentalnych dodatków unosił się w powietrzu przez całe przedpołudnie. Jury złożone z przedstawicieli branży gastronomicznej, w tym szefów kuchni lokalnych restauracji i hoteli, z uznaniem wypowiadało się o prezentowanych potrawach i sposobie ich przygotowania.
Dla mnie najważniejsze są technika i detal – przyznał Michał Bryłka z bistro „Czarno na Białym”. – Cieszy mnie, że młodzi ludzie próbują czegoś nowego, a jednocześnie szanują tradycję.
Wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego Józef Gisman, który uczestniczył w wydarzeniu, podkreślił, jak ważne są tego typu inicjatywy dla przyszłości młodych ludzi oraz dla regionu: – Młodzież to przyszłość naszego powiatu i kraju. Każda okazja, by pokazać ich talenty, jest cenna. Dziś nie tylko prezentują swoje umiejętności, ale też przypominają nam o tym, co w Świętach najważniejsze – wspólnym stole, rozmowie, człowieczeństwie. W świecie, który nieustannie pędzi, to wartości, które musimy pielęgnować.
Zachwyt budziły nie tylko smaki i aromaty, ale również dekoracje stołów – starannie dobrana porcelana, ręcznie wykonane ozdoby i przemyślane kompozycje wielkanocne. Jurorzy oceniali zarówno estetykę, jak i funkcjonalność nakryć, doceniając kreatywność uczniów i zaangażowanie i wsparcie ich nauczycieli.
To był naprawdę wysoki poziom – ocenił Artur Salamon z restauracji Hotel Solidaris. – Młodzież nie tylko wykonała wszystko perfekcyjnie, ale również wniosła do aranżacji świątecznych stołów świeże spojrzenie i nowoczesne podejście.
Nie zabrakło również symbolicznego wymiaru spotkania – podkreślenia bogactwa i różnorodności kulturowej regionu. – Opolszczyzna to mozaika tradycji – mówił wicestarosta Gisman. – Czerpiemy z różnych źródeł i potrafimy łączyć je w spójną całość. To właśnie dziś było doskonale widoczne na stołach i w daniach uczestników.
Wydarzenie zostało wsparte przez Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu, Hotel Solidaris oraz Zespół Szkół nr 1, które ufundowały atrakcyjne nagrody – od sprzętu gastronomicznego po drobne gadżety i elektronikę.
Sukces pierwszej edycji konkursu „Wielkanocne Smaki i Tradycja” pozwala z nadzieją patrzeć w przyszłość. Organizatorzy już zapowiadają kontynuację w kolejnych latach. Nie mamy wątpliwości, że młodzież z naszego powiatu i województwa jeszcze nie raz nas pozytywnie zaskoczy.
Wyniki konkursu znajdziecie na profilu Facebook Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu
Polecamy relację filmową TV Kędzierzyn-Koźle:
Modyfikował: Adam Liszka Data modyfikacji: 11-04-2025 12:05