Dobre nawyki żywieniowe to podstawa
Czym skorupka za młodu…
Wiedzą o tym doskonale podopieczni Zespołu Szkół nr 1 w Koźlu. Dlatego dziś(21.09) od rana prowadzą na terenie powiatu akcję, której celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Pięcioosobowa grupa uczniów z technikum gastronomicznego samodzielnie przygotowała część produktów, które ich zdaniem w sam raz pasują do schematu optymalnej diety.
– Proponujemy kefirek, jabłko, marchewkę, jogurty – mówią młodzi ludzie z Zespołu Szkół nr 1. – Należy unikać podjadania między posiłkami oraz pamiętać o wysiłku fizycznym, który zdecydowanie podnosi szansę utrzymania dobrego zdrowia – dodają.
Radzą też, by częściej się uśmiechać. – pogodne usposobienie sprzyja lepszemu odżywianiu się – podsumowują.
Dietetycy radzą także, by ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol, soli kuchennej oraz używek.
AL


