Kuchnia meksykańska w Zespole Szkół Nr 1
W dniu 11 kwietnia 2013 r. w Zespole Szkół Nr 1, odbyły się warsztaty kuchni meksykańskiej, które poprowadziła Pani Maria de Lourdes (Ambrosio Medina) Scheit.Pani Maria jest Meksykanką, Uniwersytetu w Guadalajara, kierunku turystyka, i aktualnie mieszka w Polsce. Uczniowie szkoły pod jej kierunkiem przygotowywali typową potrawę z jej rodzinnego regionu – Tortas Ahogadas. Wspólne gotowanie poprzedził wykład na temat typowych potraw i przypraw kuchni meksykańskiej, znaczenia salsy i różnych sposobów jej przygotowania. W pracy Pani Marii pomagała studentka kierunku Professional Cookery w college’u w Aberystwyth (Wielka Brytania) - Pani Anna Scheit. Była ona nie tylko tłumaczem, ale również służyła swoją fachową wiedzą i umiejętnościami. Cała szkoła pachniała chile de arbol (typowa meksykańska papryczka chili).
- trochę mleka
- 500 gram schabu bez kości
- 1 kg pomidorów
- zielone limonki
- 4 podłużne bułki
- 3 cebule
- 1 garść chili
- 1 łyżeczka octu
- 2 małe garści oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i woda
- przyprawa do mięsa (do smaku)
Mięso należy zamarynować noc wcześniej. Dodać sól, pieprz, przyprawę do mięsa i trochę mleka oraz trochę oleju. Kiedy z zewnątrz jest ugotowana, należy gotować aż w środku będzie miękka-gotowa. Czekając aż mięso będzie gotowe, gotujemy pomidory z małą ilością wody. Jak pomidory są ugotowane, ściągamy skórkę i takie pomidory miksujemy razem z wodą, solą, oregano, łyżeczką octu i połową cebuli. Następnie kroimy pozostałą część cebuli w paski i mieszamy razem ze szczyptą oregano i wodą. Do przygotowania pikantnego sosu będziemy smażyć chili, wcześniej wyciągając z nich nasionka. Następnie tak usmażone chili, będziemy gotować przez 3 minuty.
Później miksujemy chili z czosnkiem, wodą i solą.
Podanie potrawy:
Kroimy bułki i posypujemy solą wewnątrz i na zewnątrz. Następnie kroimy mięso w kwadraciki i wkładamy do środka bułki. Na górę tak przygotowanej bułki kładziemy przyprawioną cebulę. Następnie do smaku użyć pikantnego sosu, soli oraz wycisnąć pokrojone limonki.