Kamera on-line

Kuchnia meksykańska w Zespole Szkół Nr 1

W dniu 11 kwietnia 2013 r. w  Zespole Szkół Nr 1, odbyły się warsztaty kuchni meksykańskiej, które poprowadziła Pani Maria de Lourdes (Ambrosio Medina) Scheit.Pani Maria jest Meksykanką, Uniwersytetu w Guadalajara, kierunku turystyka, i aktualnie mieszka w Polsce. Uczniowie szkoły pod jej kierunkiem przygotowywali typową potrawę z jej rodzinnego regionu – Tortas Ahogadas. Wspólne gotowanie poprzedził wykład na temat typowych potraw i przypraw  kuchni meksykańskiej, znaczenia salsy i różnych sposobów jej przygotowania. W pracy Pani Marii pomagała studentka kierunku Professional Cookery w college’u w Aberystwyth (Wielka Brytania) - Pani Anna Scheit. Była ona nie tylko tłumaczem, ale również służyła swoją fachową wiedzą i umiejętnościami. Cała szkoła pachniała chile de arbol (typowa meksykańska papryczka chili).

Dzięki tym wyjątkowym zajęciom, tajniki kolejnej kuchni innego narodu nie są obce uczniom naszej szkoły!
 
Chcąc podzielić się z Państwem klimatem meksykańskiej kuchni, prezentujemy przepis na naszą potrawę TORTAS AHOGADAS  (porcja na 4 osoby)
 
Składniki:
  • trochę mleka
  • 500 gram schabu bez kości
  • 1 kg pomidorów
  • zielone limonki
  • 4 podłużne bułki
  • 3 cebule
  • 1 garść chili
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 małe garści oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i woda
  • przyprawa do mięsa (do smaku)
Przepis:
Mięso należy zamarynować noc wcześniej. Dodać sól, pieprz, przyprawę do mięsa i trochę mleka oraz trochę oleju. Kiedy z zewnątrz jest ugotowana, należy gotować aż w środku będzie miękka-gotowa. Czekając aż mięso będzie gotowe, gotujemy pomidory z małą ilością wody. Jak pomidory są ugotowane, ściągamy skórkę i takie pomidory miksujemy razem z wodą, solą, oregano, łyżeczką octu i połową cebuli. Następnie kroimy pozostałą część cebuli w paski i mieszamy razem ze szczyptą oregano i wodą. Do przygotowania pikantnego sosu będziemy smażyć chili, wcześniej wyciągając z nich nasionka. Następnie tak usmażone chili, będziemy gotować przez 3 minuty.
Później miksujemy chili z czosnkiem, wodą i solą.
Podanie potrawy:
Kroimy bułki i posypujemy solą wewnątrz i na zewnątrz. Następnie kroimy mięso w kwadraciki i wkładamy do środka bułki. Na górę tak przygotowanej bułki kładziemy przyprawioną cebulę. Następnie do smaku użyć pikantnego sosu, soli oraz wycisnąć pokrojone limonki.
Que lo disfruten! (smacznego)

 IMG_2076.jpeg
IMG_2071.jpeg
IMG_2083.jpeg
IMG_2085.jpeg
IMG_2079.jpeg
IMG_2093.jpeg
 

×

Zapisz się do newslettera