Bigos bosmana na otwarcie „Szkwału”. Stary wilk rzeczny wiedział, co mówi…
Swoimi kulinariami rozkoszowali podniebienia na niejednej dużej imprezie. Tym razem szykują dla wszystkich danie pokazowe – bigos bosmana, który jutro (8.05) serwowany będzie podczas otwarcia kozielskiej przystani „Szkwał”.
- Oczywiście zastosowaliśmy wyjątkową recepturę, którą znamy chyba tylko my. Cóż… upichcenie dobrej potrawy wymaga nie tylko wyczucia smaku, ale i serca, które wkładamy w naszą pracę – mówią młodzi kucharze klas gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 i dodają, że recepturę tego bigosu zdradził im pewien stary wilk rzeczny. Podobno kiedyś żaden marynarz nie chciał płynąć z Koźla do Szczecina, jeśli na pokładzie nie było całego kotła tego specjału.
Kozielska jedynka przygotowuje nie tylko bosmański bigos, ale również inne smakołyki, z których znana jest placówka.
– Myślimy, że przypadną do gustu naszym gościom – dodają uczniowie ZS nr 1, którzy z samego rana zabrali się za przygotowywanie swoich kulinarnych specjałów.
Początek imprezy na wyspie jutro (8.05) o godz. 17.00. Tego dnia wszystkie atrakcje dla mieszkańców będą dostępne bezpłatnie.
AL
Modyfikował: Adam Lecibil Data modyfikacji: 07-05-2015 12:05