Hekele, szałot i siekanina – czyli śląska kuchnia w praktyce
Uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych zaprosili swoje koleżanki i kolegów z Krapkowic i Głubczyc na niecodzienne warsztaty kulinarne. Była to nagroda za udział w ubiegłorocznym Turnieju Wiedzy o Śląsku organizowanym przez szkołę dla uczniów szkół specjalnych z województwa. Warsztaty odbyły się w odrestaurowanym pałacu w Większycach, gdzie młodzi ludzie zdobywali nowe umijętności.
- W pięknych wnętrzach pałacu zapoznali się ze zwyczajami postnej kuchni śląskiej i szybko zapamiętali co znaczy słowo hekele, śląski szałot i siekanina. Najważniejszym punktem programu było przyrządzenie pod okiem kucharzy wybranych potraw: sałatki jarzynowej i śledziowej, jajek faszerowanych i zupy-kremu z ziemniaków – relacjonuje Krystyna Gielas, dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych.
Wszyscy bardzo się starali i wkrótce można było zasiąść do elegancko nakrytych stołów, by skosztować własnych wyrobów.
- Pod okiem kelnera uczniowie poduczyli się, jak właściwie podaje się do stołu a następnie fachowo zbiera zastawę – dodaje dyrektor Gielas.
Spotkania kulinarne są kolejnym dowodem na to, że w szkole specjalnej uczniowie wiedzę teoretyczną mają okazję zweryfikować w praktyce.
AL
Polub nasz profil na Facebooku!